Meniu
Cosul tau

*Omologarea RAR a unei instalaţii GPL

Vorbim foarte mult despre criteriile de alegere (raport calitate/preţ) care trebuie să stea la baza achiziţiei în cunoştinţă de cauză a unei instalaţii GPL fiabile, dar trebuie să informăm şi despre paşii ulterior montajului.

Supergaz şi service-urile partenere Supergaz sunt autorizate de către Registrul Auto Român în baza unor licenţe de montaj furnizate de noi în calitate de importator şi dezvoltator de produs pentru comercializarea şi montarea de instalaţii GPL, dar doar R.A.R. este autorizat să efectueze modificări în cartea de identitate a vehiculului convertit pe GPL.

Oficial, ai 45 zile la dispoziţie ulterior montajului unei instalaţii GPL pentru a parcurge următorii paşi simpli (dacă I.T.P.-ul este în perioada de valabilitate):

1. Suni la nr. naţional al R.A.R. 021 9672 pentru o programare - soliciţi trecerea unei instalaţii GPL în cartea vehiculului

2. Te prezinţi la R.A.R. în ziua programată, la ora indicată cu următoarele acte:

  • Cartea de identitate a vehiculului (CIV)
  • Buletin / C.I. proprietar sau procură notarială din partea proprietarului
  • Talonul autoturismului
  • Asigurare RCA valabilă

3. Plăteşti o taxă de aproximativ 180 lei (suma este orientativă, valabilă în prezent, întrebaţi suma exactă când efectuaţi programarea telefonic)

4. Procedura constă în verificarea de către un inginer R.A.R. a noxelor atât pe benzină, cât şi pe GPL, verificarea componentelor cu numerele de omologare din Declaraţia de conformitate (certificat de garanţie şi conformitate primit de la Supergaz sau service-urile partenere), sunt verificate seria şi certificarea numărului de omologare a rezervorului GPL.

5. După îndeplinirea acestei formalităţi, te poţi bucura liniştit de exploatarea instalaţiei GPL, ţinând cont de faptul că la fiecare 15.000km rulaţi pe GPL, dar nu mai târziu de 1 an, trebuie să revii în service pentru revizie care constă în schimb filtre (fază lichidă şi fază gazoasă), dar şi calibrarea acesteia.

Recomandare: lipeşte cele 2 stickere GPL (semnul internaţional GPL) primite de la Supergaz la data montajului astfel: faţă (parbriz) dreapta jos; lunetă stânga jos!

ATENŢIE! Dacă uiţi de omologarea instalaţiei GPL, vei fi respins la următorul I.T.P.! Dacă I.T.P.-ul expiră, vei fi obligat să efectuezi omologarea şi I.T.P.-ul la R.A.R.