Meniu
Cosul tau

Întrebări frecvente

  • Cum cumpar o instalatie GPL de pe portalul GPLdedicat.ro?
  • Se alege instalatia GPL in functie de marca si modelul autoturismului, anul de fabricatie, motorizarea, numarul de cilindri, puterea motorului si preferintele pentru montajul rezervorului care sunt in portbagaj sau in locul rotii de rezerva. De asemenea, dupa selectarea tuturor filtrelor se poate opta pentru mai multe dimensiuni ale rezervorului dar si pentru diferite linii de produs, in fuctie de preferintele fiecarui client.
  • Cum pot sa platesc instalatia GPL? Se poate plati in rate?

Plata se poate face On-line, prin transfer sau depunere in cont astfel:

On-line se va efectua plata integral prin procesatorii agreati sau in rate fara dobanda prin intermediul cardurilor de cumparaturi ale bancilor afisate pe site-ul nostru la sectiunea Rate fara dobanda. Se pot accesa si credite on-line prin furnizorii nostri de creditare.

Prin Transfer sau depunere in cont, regasiti informatiile de plata pe factura proforma generate automat dupa efectuarea comenzii.

  • Dupa plata, primesc instalatia acasa?

Instalatia GPL o sa o regasiti la service-ul specializat, stabilit de comun accord, pentru efectuarea montajului.

  • La cat timp de la achizitionare se va face programarea pentru montaj?

In general, programarile se fac in aproximativ o saptamana dupa confirmarea platii, insa in functie de disponibilitatea dumneavoastra si a personalului din service-urile autorizate se poate face mai repede sau mai tarziu dar nu mai mult de 14 zile lucratoare.

  • Cat dureaza montajul unei instalatii GPL?

In functie de complexitatea autoturismului, montajul poate dura intre 4 si 36 ore, majoritatea autoturismelor programate fiind preluate in aceeasi zi. Se aduce masina dimineata si este preluata la sfarsitul programului cu instalatie GPL montata.

  • Ce documente primesc dupa montaj?

Factura instalatiei GPL care include si montajul, Comanda de service, Certificatul de conformitate, Certificatul de garantie si Manualul de utilizare.

  • Care este termenul de garantie al unei instalatii GPL?

Termenul de garantie al instalatiilor GPL este de 2 ani in limita a 100.000 de Km pentru majoritatea instalatiilor GPL afisate pe site-ul nostru. Pentru a verifica exact care este garantia, este recomandat sa fie accesate detaliile produsului. Sunt proiecte care contin si extindere de garantie pana la 4 ani si de asemenea creste si limita de Km.

  • La ce interval de timp trebuie sa fac revizia la instalatia GPL si care sunt costurile?

Revizia unei instalatii GPL se va efectua la 15.000 de Km sau o data la 6 luni pentru majoritatea tipurilor de instalatii GPL. In cazul in care sunt instalatii care au stipulate un alt interval de efectuare a reviziilor va fi notat in detaliile produsului dar si service-ul montator va specifica acest detaliu.

  • Trebuie sa declar unei institutii ca am montat GPL pe autoturism?

Dupa montaj, utilizatorul va avea o luna la dispozitie pentru a face o programare la RAR in scopul trecerii in cartea de identitate a autoturismului instalatia GPL montata. Programarea se va face la numarul unic RAR 021 96 72. Documentele necesare: Talon, Carte de identitate vehicul, Carte de Identitate Proprietar (daca nu e prezent imputernicire), Factura de Achizitie si Certificatul de conformitate.

  • Cum functioneaza o instalatie GPL?

Sunt mai multe tipuri de instalatii GPL cu functionare complet diferita:

  • Instalatii GPL pentru autoturisme cu injectie indirecta de tip MPI
  • Instalatii GPL secventiale cu injectie de vapori: pornirea se va face intotdeauna pe benzina, dupa ce temperatura motorului ajunge la 40 grade Celsius instalatia va comuta automat pe GPL. Daca GPL-ul din rezervor se termina, instalatia GPL va sesiza si va comuta autoturismul automat la functionarea pe benzina. Trecerea de la benzina la GPL si invers se poate face si manual de la comutatorul de bord care are rolul de a indica si nivelul de GPL din rezervor.
  • Instalatii GPL secventiale cu injectie lichida de gaz in galeria de admisie, injectia realizandu-se prin injectoare de GPL separate – sunt foarte rar intalnite doar pentru autoturisme care vin montate deja din afara tarii in Romania neexistand omologare.
  • Instalatii GPL pentru autoturisme cu injectie directa de benzina de tip (GDI, TFSI, TSI)
  • Instalatii GPL pentru injectie directa care folosesc sistemul de injectie pe GPL sub forma de vapori in galeria de admisie
  • Instalatii cu injectie lichida de GPL care foloseste pentru injectia GPL-ului injectoarele originale ale autoturismului direct in capul pistonului.
  • Instalatii GPL pentru autoturisme cu injectie monopunct, injectie mecanica sau carburator.
  • Pentru autoturismele de generatie mai veche, comutarea se va face numai manual iar la aceste instalatii pierderea de putere  a autoturismului va fi intre 15-25%
  • Care va fi consumul de GPL pentru 100 de Km in utilizarea instalatiei GPL?

Consumul de GPL are legatura directa cu consumul de benzina al masinii. Practic, pentru un autoturism care consuma pe benzina 10 L de benzina la 100 Km, pe GPL acelasi autoturism va consuma aproximativ cu 10-15% mai mult GPL decat benzina, adica 11,5 L de GPL la 100Km.

  • Care va fi economia dintre GPL vs Benzina? Dar dintre GPL vs Motorina?

Avand in vedere ca in ultimii 15 ani benzina s-a pastrat in medie ca valoare, undeva de doua ori mai scumpa decat GPL-ul, iar autoturismul consuma mai mult cu 10-15% GPL fata de benzina, economia minima medie rezultata este de 35% dar au fost cazuri in care pretul combustibililor a fluctuat in sensul ca benzina a fost mult mai scumpa iar economia a ajuns aproape de 50%. Luand in cosiderare pretul GPL vs pretul Motorinei in ultimii 15 ani, si consumul mic de motorina al autoturismelor pe motorina, economia minima in acest caz va fi de 15%, insa pentru noile modele cu AD Blue economia creste ajungand aproape de economia realizata fata de benzina.

  • Functionarea pe GPL va afecta autoturismul?

Avand in vedere directia internationala actuala de promovare a combustibililor alternativi, toti producatorii de autoturisme au luat masuri de protectie a motorizarilor care pot functiona optim si cu alte tipuri de combustibil: GPL, GNC, Etanol sau Hydrogen fara ca acestea sa influenteze durabilitatea motoarelor.

  • Este nevoie sa montez un dispozitiv de protectie al supapelor?

Aceste dispozitive sunt montate cu scopul de a diminua temperatura din camera de ardere a motorului si sunt foarte multe teste care arata ca uzura este mai mica chiar si in cazul in care masina functioneaza doar cu benzina, deci vor fi eficiente si in cazul functionarii cu GPL.

  • Va pierde masina din putere in timpul utilizarii instalatiei GPL?

In cazul autoturismelor cu motorizari de ultima generatie de tip MPI sau GDI, TSI nu se vor resimti pierderi de putere decat pe bancul de probe in turatii de peste 6000 rotatii/min, chiar si atunci fiind insesizabile aprox. 2-3% pierdere de putere.

In cazul autoturismelor de generatie veche cu carburator, injectie monopunct sau injectie mecanica pierderea de putere poate ajunge chiar si la 25%.

  • Cum imi dau seama daca instalatia GPL este Omologata?

Dupa montaj, asigurati-va ca primiti certificatul de conformitate care este emis de catre service-ul specializat pe acel tip de instalatie GPL sau configuratie de piese. Daca doriti sa intrati in amanunt, puteti cere si o copie a certificatului de omologare realizat de producatorul instalatiei sau importator.

  • Cum verific daca service-ul este autorizat pentru montaj?

Fiecare din service-urile auto trebuie sa aiba afisat autorizatiile de service pe fiecare dintre activitati, pentru activitatea de GPL avand nevoie de o autorizatie separata.

  • Se poate monta o instalatie GPL pe autoturismele cu motorina?

In Romania nu exista inca legislatie pentru sistemele dual motorina + GPL dar este posibil de efectuat montajul doar la nivel de test sau artizanal, insa economia in acest caz aproape ca nu exista sau este foarte mica, deci nu face sens conversia.

  • RATE fara dobanda

Tot timpul, Supergaz depune eforturi sa aduca cat mai multe surse de finantare pentru clienti, astfel incat avem colaborari cu majoritatea bancilor care ofera carduri de cumparaturi in rate fara dobanda pentru clienti. In prezent, Supergaz accepta la plata online urmatoarele carduri de cumparaturi aferente bancilor: Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank- card Avantaj si Optimo, ING Bank, Transilvania bank- STAR BT, BRD Finance, Alpha Bank, BCR, Piraeus Bank, Garanti Bank- Bonus card. Numarul de rate difera in functie de banca, dar puteti achita in minim 6 rate fara dobanda pana la maxim 18 rate egale fara dobanda.